Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Защо милирардерът Уорън Бъфет вижда Биткойн като балон

10-11-2017

Ако нещо е виртуално, то съществува ли наистина? Този въпрос измъчва човечеството от самото му начало.

Това е сериозен въпрос когато става въпрос за Биткойн и другите криптовалути. Mожете да продавате и купувате акции, облигации, книжни валути и други стоки  като дрехи, царевица и зърно. Те съществуват в истинския свят и могат да бъдат доставени лично, независимо че повечето от тях са представени в електронна форма.

Това на свой ред ни води до Уорън Бъфет, един от най-преуспелите инвеститори, който наскоро каза: „Не можете да определите стойността на Биткойн, защото той сам по себе си не носи никаква стойност ... в това отношение е един голям балон. “

Тези, които искат да разгадаят значението зад всяка дума на Бъфет от това изказване, ето какво той има предвид:

Криптовалутите не са материални инвестиции. Те не генерират доходи нито дивиденти. Как могат да имат стойност ако нямат никаква съществена или отчетна стойност, а хората, които купуват Биткойн, просто залагат, че цената му ще се вдигне.

Има нужда от криптовалутите в модерните финанси тъй като правителствата не трябва да имат монопол при обменните дейности, но трябва да се подсигурим, че най-добрият заместник на твърдите валути ще е компютърният код.

Един силен фактор при валутите и дори златото е, че не са безкрайни. Разбира се това е вярно докато правителствата не започнат да печатат пари, което в повечето страни поражда инфлация.

Говори се, че има и определен брой Биткойн, но е доста тревожен фактът, че все още не знаем особено много нито за това колко и как е направен Биткойн, нито каквото и да било за създателя му.

Бъфет е истински разтревожен, защото ако не знаеш от какво е създадено нещо или с други думи то да не притежава прозрачност, то може да бъде измама. Ето думите на Бъфет:

„Няма логика. Не е регулирано, не е под контрол, не се наблюдава от Федералния резерв на Съединените щати нито от която и да е банка. Не вярвам в това нещо и мисля, че то скоро ще се спука. “

Всеки може да спекулира с общоприети инвестиции като акции и скъпоценни метали, важно е да се знае, че Биткойн не е такава инвестиция. В противоречие с думите на един от съоснователите на PayPal  Питър Тийл, Биткойн не е като златото.

„Скептичен съм към всички криптовалути, но мисля, че хората малко подценяват Биткойн, защото е като резерв за пари, също като златото той е просто складиране на стойност. Не е задължително да го използвате за разплащания. “, каза Тийл.

Тук вече ще трябва да се направи разграничение. Можеш да сложиш в един голям басейн съществено количество злато, изкопано от планетата, но не можеш да го направиш с криптовалутите. Това ни кара да искаме по-добро обяснение за това как може една виртуална деноминация на средства на има някаква стойност.

Всеки има право да спекулира за каквото и да е, в човешката природа е. Но не трябва да се съпоставят криптовалути с нещо, което можеш да държиш в ръката си, като златото.

И не забравяйте, че по-голямата част от златото на планетата е в океана, разтворено в квадрилиони литри вода, която дори не можем да пием.

Превод от: www.forbes.com