Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

След 5 години ако използваш традиционна валута, ще ти се присмеят

10-11-2017

Тим Дрейпър за Биткойн: „След 5 години ако използваш традиционна валута, ще ти се присмеят“

През 2014-та Тим Дрейпър купи 30,000 Биткойни за малко под  20 милиона долара. Днес са на стойност около 214 милиона.

Основателите на технически компании имат навика да живеят в бъдещето. Те виждат бъдещи развития, които повечето хора дори не възприемат като достигнати цели. Очевидно същото важи и за рисковите инвеститори. Тим Дрейпър е инвестирал в компании като Skype, Tesla и Twitter.

„След 5 години ако използваш правителствена валута, ще ти се присмеят,“ каза Дрейпър на WebSummit. „Биткойн и другите криптовалути ще са толкова релевантни, че няма да има нужда да използваме правителствените валути.“.

Биткойн е дядото на всички криптовалути и в момента има пазарна капитализация от около 120 милиарда долара. Това сравнено със световните валутни стойности от около 2 трилиона е много малко. И все пак Биткойн е нараснал с около 700% в стойност само през 2017 година.

Компанията на Дрейпър DFJ Venture Capital отдавна се възползват от Биткойн. Той е известен с това, че купи 30.000 Биткойни през 2014 година на правителствен аукцион за акции конфискувани от Silk Road - онлайн черен пазар. По онова време са стрували малко под 20 милиона долара. Днес тези същите 30.000 Биткойни, струват малко под 214 милиона.

Да правиш по 200 милиона печалба само с един залог би накарал всеки да се възползва от Биткойн, Етереум и почти всяка една друга криптовалута.

А Дрейпър се възползва. Казва също, че правителствените валути са ограничени от границите на страните си. Нигерийската найра спада 30%, когато пресечете границата. Песото на Аржентина се обявява за нон грата, когато излезете от страната, а и в много други държави е така.

Щатският долар и еврото пътуват добре извън граница, но и тук има уловки. Обмените на валути често са двойни. Изпълнителният директор на TNG Fintech Group Алекс Конг казва, че да загубиш около 1.4% от смяна на валута „А“ към щатски долари и след това към валута „Б“ е стандартна процедура.

Дрейпър казва, че всичко това скоро ще изчезне ако продължаваме да гледаме на криптовалутите като на място за складиране на стойност и посредници за обмен, дори в полудял по ICO свят, в който нови криптовалути се раждат всеки ден. Това е едно от обвиненията отправени към новите токени и валути, които имат криптографска основа и то е, че стотици биват създадени от нищото и цената им е почти една и съща.

Според Дрейпър ще сме повече от добре в ера на стотици, ако не и хиляди валути. „Те всички ще са взаимно свързани и ще има обменни цени за всяка една от тях. Моето предположение е, че ще бъде концентрирано в един “портфейл“ и когато платиш за кафето си, той ще се оптимизира, избирайки най-стойностната валута в момента.

Не звучи особено просто (това е още едно критическо обвинение към криптовалутите), но Дрейпър счита, че технологиите и разумното предприемачество ще надвият сложността.

„Ако не бъде опростено, няма да се приеме. Добрите предприемачи ще улеснят цялата система и в един момент може да имаме Джонкойн и Тимкойн, ще ги търгуваме в реално време, като по този начин влагаме стойност в отдаденото време и внимание.“

Преведено от: www.forbes.com