Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Предколедна вълна от разпродажби на пазара за BTC, ETH и XRP

18-12-2019

 

Предколедната касапница и разпродажби продължават да предизвикват хаос на пазара на криптовалути точно по времето, когато инвеститорите очакват значителни възходящи движения. Последните няколко години криптовалутите започнаха да търсят „дъна“ през ноември и да използват сформиралата се инерция през декември като отскок към по-високи нива.

Този месец, обаче, целият крипто пазар е кървав, воден от основната криптовалута. Bitcoin поведе пазара към поредния кръг от спадове, тествайки подкрепата при 6 500 долара. Ethereum пък се гмурна под $ 130, за да тества решаващата подкрепа $ 120. Ripple опитва да направи обръщане, след като спадна до 2-годишно дъно при $ 0.1790.

 

За последните 24 часа, целият пазар на криптовалути се сбогува с 10 млрд. долара. А пазарната капитализация възлиза на $ 177 млрд. спрямо 187 млрд. ден преди това. От друга страна, обемът на търговията се увеличи значително от 69 до 82 млрд. долара, отразявайки екстремната активност на разпродажби.

 

Технически анализ на Bitcoin

Въпреки разпродажбите и спада, пазарната цена на BTC през декември 2019 г. все още е над 100% по-висока в сравнение с дъното, достигнато през декември 2018 г. Отношението към BTC все още е възходящо в дългосрочен план.

 

Но сега активът е във фаза на силно активна спекулативна търговия. Индексът на страх и алчност на Bitcoin все още сочи изключителни нива на страх при 24 пункта. В краткосрочен план изглежда, че преобладават мечешките нагласи. Така че очаквам понижението вероятно да продължи, докато RSI индикаторът остава в рамките на свръхпродадената зона. Освен това цената се движи под стойностите на 50-, 100- и 200-дневната SMAs.

Докато 50 SMA остава под 100 SMA на 4-часовата графика, шансовете за възстановяване могат да отнемат известно време. Следователно, Bitcoin ще е изложен на риск от възможни по-нататъшни загуби. Следващата цел на мечките е подкрепата $ 6 400, последвана от психологическото ниво $ 6 000.

За да поемат отново контрола, биковете ще трябва да преодолеят съпротивата, осигурена от низходящата тренд линия на дневна графика, която е в района на важната съпротива и кръгло число $ 7 000.

Къде е следващата подкрепа пред Ethereum?

Низходящото движение проби под подкрепата 120 долара, въпреки че след това коригира леко нагоре. Очевидно е, че все още е възможно да видим по-нататъшен спад поради препродадената стойност на RSI. Ясен пробив под 120 ще насочи мечките към следващата важна подкрепа при $ 116.00 - 115.85. Убедителен пробив (в случай на засилена разпродажба на целия пазар) под тази зона привлече на фокус нивото $ 112.60.

Втората по големина криптовалута би трябвало да влезе във възходящ тренд, ако успее да се възстанови над двете ключови съпротиви в района на $ 130 и $ 140. Само така рискът от тестване на психологическото ниво $ 100 ще бъде напълно предотвратен.

XRP/USD удари 52-седмично дъно

Понастоящем XRP се търгува над $ 0.018, след като успя да спадне под 0.20 долара за първи път от октомври 2017 г. Ripple определено е пример за най-зле представящите се дигитални активи през 2019 г. На дневна графика RSI обърна наклона си в препродажбената зона и се опитва да има възходящ тренд. Ако индикаторът продължи, XRP може да възстанови загубената си позиция над $ 0.20 в следващите сесии.

От друга страна, нямаме прекалено много нива на подкрепа тук, тъй като XRP/USD достига най-ниското си ниво от 25 септември 2017 г. Зоната $ 0.1500/1485 беше основната подкрепа, когато цената беше толкова ниска последният път през 2017 г. В случай на убедителен пробив под нея можем да очакваме тест на $ 0.1350.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръка или съвет за покупка или продажба на криптовалути на пазара на дигитални активи или други финансови инструменти. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути, договори за разлика с маржин или криптовалути носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.