Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Подкрепя ли паричната политика на централните банки Bitcoin?

19-12-2017

 

Вчера бе решаващ ден и ден на размисъл за пазарите на криптовалути след солидните печалби миналата седмицата, пускането на фючърсите на CME и с положителната перспектива за следващата година.

Очаквахме криптопазарът да подскочи при пускането на Bitcoin фючърсите на CME в понеделник, но вместо това бе по-скоро терзание за Bitcoin. Вчерашните движения със сигурност не бяха това, с което обикновено са свикнали криптомаркетите. Bitcoin се движеше в рамките на сравнително тесен диапазон за валута, която обикновено вижда по-значими движения в рамките на деня.

И все пак общите настроения към Bitcoin и неговите „колеги“ са положителни, като малцина предполагат, че ще има някаква корекция през следващата година.

Един въпрос, на който искам да се спрем днес е дали виртуалните валути наистина са независими от централните банки, с паричната политика продължаваща да предоставя на инвеститорите евтини пари?

Докато целият „дух“ на Bitcoin и криптовалутите е независим от централните банки и правителствата, последното решение за паричната политика на Фед, ЕЦБ и BoE продължава да поддържа ниски разходите за финансиране през следващата година.

Фед може да няма пряко влияние върху Bitcoin и останалите дигитални валути, но се чудя дали средата с ниски лихвени проценти е ключов фактор за постоянно увеличаващите се пазари и ценовите печалби през годината.

Изглежда, че лихвените проценти в ключови географски райони достигат нива, които биха могли да забавят капиталовите потоци в криптовалути, но със сигурност би било интересно да се види как криптопазара би се справил в условията на глобална финансова криза.

Ако погледнем класовете на по-зрелите активи и предлаганата възвръщаемост, може да се допусне, че Bitcoin и останалите ще бъдат по-гъвкави към повишаването на лихвите, отколкото по-зрелите пазари. Предложенията за възвръщаемост са много по-значителни и ако се предположи, че балонът няма да се спука скоро, вероятно ще продължи да предлага впечатляващи постъпления през следващата година.

Като погледнем годишната доходност на Dow Jones Industrial Average от над 35%, инвеститорите на Bitcoin биха били малко разочаровани от такава жалка печалба за същия период. Фактът, че Dow вече е готов да тества 25 000 би трябвало да окаже влияние върху настроението на инвеститорите към класовете активи и да видим увеличаване на апетита към криптовалути, като Bitcoin. Истерията около капиталовите пазари е огромна, но възвръщаемостта бледнее значително в сравнение с дигиталните валути.

Дори ако бъдещите инвеститори смятат, че Bitcoin е малко по-скъп, огромният брой предлагани криптовалути осигуряват достатъчно инвестиционна възможност. Дори най-скептичният инвеститор ще трябва да отдели известно внимание на криптопазара.

Засега институционалните пари продължават да са пристрастени към по-утвърдените пазари на акции. Но с ETFs и мениджърите на фондове, искащи да се доберат до бандата на Bitcoin, се чудя колко време ще отнеме, докато по-традиционните дългосрочни фондове започнат да проучват Bitcoin и другите криптовалути като клас активи, в който да инвестират. Фондовете ще трябва да бъдат изменени, за да позволят подобни експозиции, но ако основния тренд остава възходящ, мениджърите на активи ще трябва да предоставят на инвеститорите алтернатива на преките инвестиции.

Стартирането на Bitcoin фючърсите вероятно беше първата от поредица стъпки, за да се разширят начините, по които инвеститорите могат да получат подобна експозиция към Bitcoin. След като ETFs и фондовете за Bitcoin стартират и функционират, вероятно няма да мине много преди най-известните мениджъри на този свят да последват примера, въпреки че днес някои от тях наричат Bitcoin балон.

Вижте как можете да купувате и продавате криптовалути незабавно

 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.