Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Колко време ще отнеме на мечки, за да спукат Bitcoin балона… ако имаме такъв

24-01-2018

 

Криптопазарът продължава да се бори и мечешкият натиск става все по-силен. Пазарните капитализации на основните криптовалути спаднаха, а нивата на подкрепа се тестват през деня.

Ще могат ли криптовалутите да се задържат? Следващите няколко дни вероятно ще бъдат травматични за инвеститорите на Bitcoin. Дневната графика на дигиталната валута продължава да развива технически, аналитични и структурни пукнатини, които вероятно ще преминат в спад на този пазар. Цената би трябвало да се понижи значително, веднъж щом подкрепата $ 10 000 бъде пробита.

Това се очакваше от известно време и въпреки притока на купувачи през последната седмица, те не бяха достатъчни, за да спрат разпродажбите. При пазар, воден от търсенето и предлагането, липсата на купувачи може да доведе само до едно нещо. Движение надолу, което и виждаме, като Bitcoin създава класически модел с по-ниски върхове и по-ниски дъна.

Ако пазарите бяха на мнение, че Bitcoin е враг номер едно на финансовите пазари, потокът от мнения, идващи от водещи фигури във финансовата индустрия през последните няколко дни със сигурност оправдава подобно мнение.

Goldman Sachs тази седмица предупреди, че криптовалутите вече са се преместили на територията на балона. Предупреждението дойде, въпреки че банката създава Bitcoin трейдинг деск за клиентите си, стремейки се да се възползва от засиления интерес към пазара на дигиталната валута. Председателят на UBS, Вебер също се присъедини към редиците на мечките, като посочи, че Bitcoin не е инвестиция, която банката би посъветвала.

Световният икономически форум в Давос осигури платформата за мечките по Bitcoin да говорят и на мен ще ми бъде интересно да разбера дали инвеститорите, които влязоха на пазара в края на миналата година, започват да слушат.

С разговорите за хакери, които крадат милиони от първоначалните предложения за монети (ICO) на криптопазара, да не говорим за самите борси, явно сме по-близко до Дивия Запад, отколкото до сигурна инвестиционна възможност.

Правителствата и регулаторите също „нададоха глас“, като новината че южнокорейското правителство налага 24,2% данъци върху криптоборсите нанесе още един удар за класа активи, който продължава да се изправя пред несигурност.

Ако психологията на балоните е нещото, през което минаваме сега, емоционалното инвестиране, което допринесе за рекордното покачване на криптовалутите през миналата година, може да се е променило вече към по-логично такова.

При разглеждането на Bitcoin движенията през последните 24 часа криптовалутата падна с 13.2% от понеделник до вчерашното дъно $ 10 028.4 преди да се възстанови. Тази сутрин Bitcoin е нагоре с 6.6% и в момента се търгува около $ 10 950. Но трябва да си зададем въпросът колко време ще издържи нивото на подкрепа, преди пазарът да тръгне по-убедително на юг?

След като цената пробие и закрие под психологическото равнище с  пет цифри 10 000 и премине в търговия с четирицифрени котировки, следващият въпрос ще къде на какво ниво купувачите ще се върнат, за да спрат падането. От техническа гледна точка първата пауза вероятно ще е около 8 000 - 8 300 щатски долара. Но ако и тази зона бъде пробита, тогава следва кръглото ниво на подкрепа $ 5 000, последвано от $ 3 000.

Не забравяйте обаче, че Bitcoin е две неща: блокчейн технология и (възприеманата) валута. Няма съмнение, че блокчейн технологията е тази, която най-вероятно ще издържи на изпитанието на времето. Но има много важно погрешно схващане за Bitcoin: собствеността върху Bitcoin не ви дава собственост върху технологията.

 

Сега съмненията на пазара са дали криптовалутите могат да поддържат настоящите нива? Предстои да видим и по мое мнение не е добра идея да отписваме толкова бързо този нововъзникващ клас активи. Просто това, което понастоящем липсва на този пазар, е доверието и докато то не бъде осигурено, купувачите може би ще останат настрани, уплашени и травмирани от дивите движения. Основните бенефициенти ще бъдат ICOs и миньорите.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.