Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Какво е Биткойн?

17-06-2020

Биткойн е цифрова валута / пари /, която позволява на всеки да получава или изпраща стойност в мрежа без участието на трети страни, като банки, компании и правителства. Всеки с компютър телефон или смарт устройство може да си инсталира портфейл и да започне да изпраща стойност до друг такъв навсякъде по света. Ще има само 21 милиона биткойни (всеки биткойн може да бъде разбит до 100 милиона сатошита) които ще бъдат изкопани/произведени/ до 2140 година.

Как работи биткойн?
Разпределената книга за криптовалута на биткойн се нарича блокчейн. Главната книга съдържа всички транзакции от генезисния блок (първият досега произведен блок) до последния блок. Всички транзакции са включени в блокове, които са създадени от миньорите (хардуерни машини, произвеждащи хешираща мощност) и валидирани от възлите, които се разпространяват на хиляди компютри по целия свят и комуникират помежду си, за да се предотврати нечестните участници да наранят мрежата. Когато се създаде новият блок (генерира се нов блок на всеки 10 минути), миньорите се възнаграждават с монети, наречени блок награда. Всеки нов блок генерира нова монета, която се добавя към blockchain, а на всеки 210 000 блока този блок награда се намалява наполовина (наречен наполовина).

Когато Bitcoin беше пуснат през 2009 г., наградата беше 50 монети. 4 години по-късно тя стана 25 тогава след това 12,5, а сега 6,25, което прави BTC по-оскъден от златото. Това е причината някои хора да го нарекат Digital Gold! Най-големият проблем, който биткойн решава, е проблемът с двойното харчене или предотвратяването на изразходването на транзакцията многократно от нейния собственик.

Ако все още не е ясно, нека да обобщим:


1. Биткойн блок 


Блокът е основно там, където се съхраняват всички транзакции с биткойн. Размерът на блока на BTC е 1mb и може да включва около 3500 транзакции, което означава, че Bitcoin blockchain може да обработва около 6 транзакции в секунда. Всеки блок е създаден от миньорите.

 

2. Биткойн миньор


Биткойн се произвежда /копае/ от мощни компютри, решаващи изчислителни математически проблеми, за да създадат блок и да продължат с транзакциите. Миньорите също защитават мрежата от атака с двойно изразходване.

 

3. Биткойн възел


Биткойн възел е програма, работеща на компютър. Възелът съдържа всички истории на BTC транзакции и е свързан с всички останали възли на мрежата. Процесът на комуникация е как възлите да споделят информация по-между си и да попречат на трети страни да измамят мрежата.

 

4. Блокиране на възнаграждение и половина


Наградата на блока е процесът, при който миньорите печелят монети за създаването на блока, приет от мрежата. Тази награда се намалява наполовина на всеки 210 000 блока, така че миньорите получават по-малко монети като награда на всеки 4 години.

Какво прави биткойн ценен?


1. Отворен
Всеки би могъл да го използва. Не е нужно специално разрешение, за да започнете да използвате биткойн. Няма нужда от паспорти, банкови извлечения, сметки за комунални услуги, които да изпращате и да се проверяват от трети страни, които трябва да решат дали имате право да превеждате пари или не. Като се има предвид, че милиарди хора нямат паспорти по целия свят, а някои може да се наложи да пътуват км до най-близките банкови клонове, само за да се опитат да изпратят, получават пари, правят Bitcoin изключително необходими.

2. Без граници
Биткойн книгата съществува на хиляди компютри по целия свят, така че бихте могли да сключвате сделки с всеки по целия свят, ако човекът има BTC портфейл. Важно е да запомните, че биткойн съществува само в блокчейна и това, което имате в портфейла си, е частен ключ, можете да запомните този ключ, да пътувате навсякъде по света, без да се притеснявате, че някой ще вземе вашите монети.

3. Неутрален
Bitcoin е софтуер с отворен код, който не разпознава какъв цвят, раса или религия е потребителят. Този софтуер може да бъде използван от най-мощните правителства на планетата, може да се използва от най-богатите хора и може да се използва от най-бедната част от човешкото население.

4. Съпротива срещу цензурата
Никакви трети страни като правителства, корпорации, компании или частни лица не могат да ви спрат да направите транзакция. Когато транзакцията се излъчва на блокчейн, никой орган не може да я спре.

5. Публична
Биткойнът е публичен и подлежи на одитиране от всички, защото всичко е написано в дневник /ledger/. Ако изпращате или получавате транзакция, тя е там завинаги и ако използвате възел (имате копие на дневника), не се доверявате на никого, освен на себе си.

Могат ли правителствата да забранят биткойн?
Както знаем, вече биткойн протокола съществува на хиляди компютри по света, така че забраната е невъзможна. Десетки пъти се опитаха да го забранят през годините и всички те се провалиха. Виждаме някои правителства, които планират да инвестират в добив на биткойн, а някои власти променят законите си, за да привлекат компании, участващи в изграждането на инфраструктурата около Bitcoin. Разбирайки, че те не могат да забранят Bitcoin правителствата и централните банки търсят начин да създадат своя собствена версия на криптовалута. Разбира се, ако такава валута не е децентрализирана, те просто копират съществуващите си фиатни пари, тъй като те също са дигитални и контролирани от тях и най-големият плюс за тях може да бъде само ефективността.

Какво е Биткойн портфейл?

Портфейлът е мястото, където можете да изпращате или получавате транзакция с биткойн и да съхранявате монетите си. BTC портфейлът е софтуерна програма, съхраняваща частни и публични ключове. За да изпратите транзакция, портфейлът ви използва частния ключ, за да подпише транзакцията. В случай, че искате да получите биткойн, трябва да споделите публичния ключ. Важно е да знаете, че вашият портфейл съхранява само ключовете (публични и частни), а Bitcoin се съхранява в блокчейна. Повечето от портфейлите, които използваме сега, са HD портфейли или йерархични детерминизирани портфейли. Те са в състояние да генерират множество ключове, адреси и поддържат различни криптовалути.

 

How does Bitcoin work

Текста е взет от www.crypto-explained.com