Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Как може да търгувате IOTA?

12-01-2018

 

„Винаги трябва да гледаме откъм позитивната страна на нещата“ е нещо като мой слогън.

Дори тези от вас, които не са успели да се възползват от изключителната 2017 година и не са могли да инвестират в ралито на основните криптовалути като Bitcoin, Ethereum и Litecoin не бива да съжаляват. Все още имате шанс да влезете в света на дигиталните валути и да успеете да извлечете задоволителни печалби от търговията с тях през 2018 г.

Вече няколко пъти Ви споменавах за алтернативните валути на Bitcoin (т.нар. altcoins), които имат голям шанс да задминат своите предшественици през 2018 г. Днес искам да се спрем по-конкретно на една от тях, а именно IOTA.

Какво представлява IOTA?

IOTA е ledger за разпространение с отворен код, разработен за осигуряване на сигурна комуникация и плащания между мрежата от системи и продукти, предназначени за свързване и обмен на информация. Терминологията се отнася до "интернет на нещата" (IoT) и се оценява, че IoT ще достигне 30 милиарда долара само през следващите няколко години, като прогнозната глобална стойност е 7,1 млрд. долара.

Целта на IoT е да позволи на обектите да бъдат тълкувани или повлияни отдалечено от съществуващите мрежови инфраструктури, като предоставя възможности за интегриране на физическия свят в електронния. Идеята е да се подобри ефективността и точността, като същевременно се осигури икономическа ефективност, получена от по-малкото човешко влияние.

Бихме могли да считаме IoT за кибер страната на криптосвета, но приемаща и съобразяваща се с много аспекти на по-традиционните кибернетични технологии.

IoT счита, че тези технологии включват импланти за мониторинг на слуха, биочип транспондери на селскостопански животни, камери за стрийминг на живо на диви животни в крайбрежните води, автомобили с вградени сензори, устройства за ДНК анализ за наблюдение на околната среда/храната/патогени или полеви устройства, подкрепящи пожарникари и спасителни операции.

За разлика от по-традиционните технологии на криптовалути, екипът на IOTA разработи платформа, наречена Tangle, която се базира на математическа теория, наречена "Регулирани ациклични графики" (DAG). За да бъде потвърдена всяка транзакция от всяко разклонение/възлова точка в DAG мрежата, или Tangle, се изисква да одобри предишните две транзакции в друга възлова точка.

Основно предимство на Tangle технологията на IOTA е, че миньорите не участват в процеса на проверка, докато растежът и скоростта на мрежата зависят от броя на потребителите на технологията.

С какво IOTA е по-добра от Bitcoin и другите криптовалути?

Основните разлики между IOTA и Bitcoin, за които се счита, че са в полза на IOTA, включват:

  • Мрежата на IOTA обработва и потвърждава транзакциите незабавно, без такси, улеснени от технологията на Tangle.
  • Докато Tangle предоставя ключови предимства от гледна точка на таксата и скоростта на транзакцията, тя запазва децентрализирания характер на блокчейна.
  • Tangle не зависи от копачите, за да проверяват транзакциите, но автоматично създава нови блокове, като всяка сделка се проверява в по-малки групи от подобни транзакции.
  • Не се изисква цялата IOTA мрежа да проверява всяка транзакция, което допринася за бързината за извършването на транзакции.
  • За разлика от блокчейн транзакциите, блоковете на Tangle не са в хронологичен ред, което прави възможно транзакциите да възникнат офлайн и да бъдат включени на по-късна дата.
  • За разлика от Bitcoin, мрежата на IOTA включва и криптирана платформа за съобщения, известна като Masked Authentic Messaging (MAM), която позволява сигурен обмен на данни между електронни устройства, свързани към IOTA мрежата.

Загрижеността за сигурността по Tangle технологията не възпря придвижването на IOTA до четвърто място по пазарна капитализация.

Ясно е, че криптосветът позволява някакви недостатъци в ранната фаза да се развият въз основа на предпоставката, че такива проблеми ще бъдат изгладени преди технологията да бъде широко разпространена. Това е системно за ембрионалната фаза на всеки клас активи.

По принцип перспективите за IOTA са благоприятни. Криптовалутата би могла да стане фронтмен и да се състезава с подобните на Bitcoin, но недостатъците и проблемите със сигурността ще трябва да бъдат изгладени. Инвеститорите са инвестирали своята вяра в способността на програмистите да ги оправят.

Как и откъде може да купите IOTA?

За разлика от водещите криптовалути на пазара днес, закупуването на IOTA е ограничено до притежателите на Bitcoin и Ethereum, на които им е разрешено да обменят съответните монети Bitcoin и Ether за IOTA монети.

Редица борси предлагат възможност за обмен на Bitcoin или Ethereum в замяна на IOTA, включително Bitfinex и Binance.

Макар че ще има опасения относно волатилността на Bitcoin и дори на Ethereum, неотдавнашните ценови печалби направиха малко, за да възпрат заинтересованите купувачи, а борсите определено улесниха процеса на закупуване и обмен.

Ключовата стъпка е закупуването на Bitcoins или Ether от реномираните борси и след това прехвърляне на криптовалутата на адреса, създаден на борсата, която позволява обмен на Bitcoin или Ether монети за IOTA монети. Това в крайна сметка включва изпращане на монетите от съществуващ или новосъздаден портфейл, където се съхраняват заменяемите монети в новосъздаден акаунт, който позволява търговията с IOTA монети.

 

Дали IOTA технологията е по-добра и интелигентна от тази на Bitcoin? Само времето ще ни покаже. Все още концепцията на IoT до голяма степен е неизвестна на много инвеститори, да не говорим за света на бизнеса. Но ако практическите ползи станат очевидни, Bitcoin може да срещне още един голям конкурент в лицето на IOTA.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.