Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Как може Blockchain технологията да промени живота ни?

19-01-2018

 

Първоначално Blockchain е създаден като децентрализиран леджър на Bitcoin транзакциите, които се осъществяват в рамките на Bitcoin мрежата. Наистина разбрахме за тази технология с бума на клиптовалутите по света.

Но блокчейнът не е само Bitcoin, а представлява много повече. И докато с оглед последните волатилни движения на криптопазара, все още има спекулации дали Bitcoin е просто балон или нововъзникващ пазар с голям потенциал, аз искам да наблегна на технологията, която стои зад него. Затова днес ще обърна малко по-специално внимание именно на нея.

По същество леджърът е децентрализирана или разпределена база данни/регистър и означава, че устройствата за съхранение, в които се намират регистрите, не са свързани с общ процесор. Блокчейнът (веригата от блокове) съдържа непрекъснато нарастващия списък от транзакциите посредством блоковете. Всеки блок е подпечатан с време и след това е свързан с предходния блок, за да стане част от веригата.

Това, което блокчейн технологията може да предложи не само, че никога досега не е виждано, но ще се превърне в животопроменящо за днешното поколение и може би ще се счита за едно от най-великите изобретения на съвременността.

Има безброй много области, в които технологията на блоковете може да има драматичен ефект. Някои примери включват:

Веригите за доставки: Способността да се проследяват храни от фермата до рафта наскоро разби заглавията. IBM обяви, че са започнали да работят с по-големите доставчици на храни, включително Nestle и Walmart, за да се възползват от блокчейн технологията. Това, което е особено интересно е, че доставчиците ще са в състояние да идентифицират източника на замърсяване на храните, както и да могат да проследяват производителя в рамките на веригата за доставка на храни. Освен това блокчейн може да даде на потребителите истинският източник на произведените стоки. А именно тази прозрачност е доста важна в днешното общество.

Енергийният сектор: Търговията с енергия чрез използването на блокчейн технология би могла да позволи на потребителя да продава повече енергия на своите съседи, като премахва контрола/монопола от комуналните компании. Подобно на финансовите пазари може да има дори и ценови диапазон, тъй като търсенето и предлагането ще диктуват цената.

Правителствата: Някои правителства вече започнаха пилотни проекти за включването на блокчейн технологията в ежедневните им операции. Целта е да се постигне повишаване на ефективността, която технологията може да достави. В Обединеното кралство правителството използва блокчейна за изплащане на студентски заеми, както и за проследяване изплащането на обезщетения на непривилегированите. Правителството смята, че блок-веригата може да намали корупцията, броя на случаите с измами и разходите, като замени сегашното използване на хартия.

На други места правителствата се стремят да използват технологията за воденето на архиви, включително и поземлените актове. Използването на леджър може в действителност да се използва за записване прехвърлянето на дялове и актове на собственост.

Здравеопазването: Отстраняването на хартиената бюрокрация в системата на здравеопазването и изготвянето на медицинска документация на пациентите вече са на разположение на пациентите без заплахата от хакерство или изтичане на информация. Освен това децентрализираният леджър на медицинските данни може дори да е в състояние да предостави така необходимите данни, за да подкрепи борбата срещу вирусите и болестите.

Музикалната индустрия: Защитата на авторските права и разпределението на доходите в рамките на музикалната индустрия са ключови фактори, като индустрията търси начини да приеме технологията. Премахването на способността за пиратство и позволявайки на слушателите да изтеглят музика, съхранена в блокчейн, плащайки за музиката с криптовалута, ще бъде една от промените на парадигмата в индустрията. Това би означавало също така, че правилните хора ще получат заплащането... Може би това ще усмърти дистрибуторите, но е малко вероятно артистите в индустрията да изгубят съня  си от тази перспектива. Проектите вече са публикувани в децентрализирана блокчейн книга, която се очаква да реши проблемите с правата и плащанията.

Първият артист, който се ангажира с криптовалутите в музикалната индустрия бе Bjork с пускането на нов албум, който осигурява на купувачите 100 Audiocoins.

И това са само малък брой примери. Блокчейн технологията се проучва във всички основни сектори. А с много индустрии вече, които вече са пускали пилотни проекти, скептиците може би трябва да наведат главите си.

Сферите на възможностите са безкрайни и заедно с корпорациите и банковата система, централните банки вече проучват възможностите как блокчейн технологията може да бъде включена във финансовата система. Дали някой ден ще спрем да използваме хартиените пари, печатани от банките не е ясно. Но фактът, че централните банки изследват технологията, предполага, че имат отворен ум, който да приеме тази технология.

Само времето ще покаже как се развива блокчейн, но едно нещо изглежда сигурно днес. Съществуващото положение (статуквото) вече не е опция и е необходима промяна!

По отношение на търговията на криптопазарът, блокчейн технологията може да ви даде наистина добри насоки за дадена криптовалута (да видите всъщност какво стои зад нея и надеждна ли е технологията), с която искате да търгувате.

За тези, които търсят възможности да се възползват от ценовите колебания на Bitcoin и останалите криптовалути, може да следите нашите анализи или направо да се абонирате за търговските ни сигнали.

 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.