Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Как да управлявате риска при търговия с криптовалути

23-02-2018

Редовните читатели на crypto-advise.com вече за запознати с анализите и сигналите, които предоставяме. Без значение начинаещ трейдър или професионален инвеститор, в интернет вече могат да бъдат открити множество обучителни материали или статии за крито пазара. Но освен да следим пазарните движения на актива, който искаме да търгуваме, да четем многобройните анализи или да си изготвяме сами такива, най-важното нещо е да можем да управляваме добре капитала си и рисковете, които се отнасят до него.

Риск мениджмънтът е един от ключовете за успеха на всеки търговец или инвеститор. Става дори още по-приложим и уместен за крипто пазара, поради волатилността и постоянното състояние на несигурност. Бих казала, че правилното управление на риска ще бъде причина за поне 50% от успеха ви.

Да, имаме правила, които трябва да спазваме, но всеки пазарен сценарий и индивидуален портфейл изискват собствена настройка. Трябва да я изградите според вашето становище, планове, настроение и цели. Сега ще споделя някои от правила, които биха могли да ви помогнат за вашата работа.

Едно от нещата, които могат да изгорят всичките печалби на търговеца, е алчността. Когато криптовалутата ви се вдига нагоре и нагоре, е трудно да я скъсите (продавате). Проверявате интернет и виждате, че всички са в еуфория - новините валят, обемът се увеличава и изглежда неудържим. Но бъдете наясно само с едно: винаги има СПИРАНЕ! Винаги ще има корекция; срив; спад на BTC; новини, причиняващи страх, несигурност и съмнение (накратко FUD) или закъснения/грешки/прекъсвания на борсите. Така че, ако търгувате и не гледате в дългосрочен план, трябва да продадете по пътя към върха. А кога е най-добрият момент за това ще зависи от това докъде стига самото напомпване и вашата амбиция. Точката на продажби ще зависи от етапа, в който се намира койна (дали е в дъното или цената е пред откриването на върха на всички времена - ATH), обема, вълнението на социалните мрежи и други фактори.

Но едно нещо е сигурно - трябва да продавате по пътя нагоре. Не чакайте да продадете всичко на върха, защото това няма да се случи. Ако не можете да следвате ралито на живо, управлявайте sell ордерите си в очакване и ги съобразете разумно с предишните нива на съпротива. Малко по-ниско от доказалата се съпротива е добър вариант. Процентът на продажбите ще зависи от намеренията ви за криптовалутата. Добра идея е може би да не излизате напълно от монетата. Винаги оставяйте примерно едно 10% от нея, тъй като никога не знаете колко луди могат да станат нещата.

Диверсификацията е от решаващо значение

Друга ключова точка за риск мениджмънтът е диверсификацията и размера на вашето портфолио. Това е много дълга тема, но ще наблегна на някои важни неща. Първото и очевидно е никога да не влизате с целия си капитал, независимо колко страхотно изглежда всичко, колко обещаващо ще ви каже че е екипът на дигиталната валута. Това може да е капан или пък всичко може да се провали, да не говорим че и скок/срив на BTC и FUD може да влязат в играта. Никога не инвестирайте всичко!

Един обезпечен портфейл трябва да включва най-малко 10 монети, за предпочитане повече. Лимитът е бройката, която можете да контролирате самостоятелно чрез правилно проследяване. Дори и да сте дълги за повечето от криптовалутите, всичко това изисква известен контрол. Ако не можете да упражнявате контрол върху портфолиото си, ще почувствате негативните последици в нивата ви на настроение, доверие и стрес. Разбира се, това ще зависи от това колко сте взискателни към себе си.

Друго правило, което трябва да се следва, е да не поставяте повече от 10% от портфейла си в една и съща монета. Ако все пак дадена дигитална валута поскъпва като луда, може да си позволите да достигнете 20%, но това са изключителни случаи. Така че, ако една монета нараства и нараства, е сигурно, че ралито ще свърши в някакъв момент. Затова най-добре е да се продава по пътя нагоре и да се търсят монети с по-добро съотношение риск/възвръщаемост. Но винаги трябва да се стремите да поддържате баланса, за да се намали експозицията.

Разделете печалбите, за да сте една крачка напред

Що се отнася до това, което съветвам за разпределението на печалбите, ето едно примерно правило:

30% за реинвестиране в Altcoins

25% за покачването на BTC

20% в USD

Последното е наистина важно, защото те ще ви подготвят умствено и икономически за трудните времена. Примамливо е да се реинвестира всичко в Altcoins, но умните пари трябва винаги да са с една крачка напред, което означава да сте готови за всичко.


 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.