Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Как да подсигурите и защитите своите крипто активи?

05-04-2018

 

Интерпол проведе конференция в Сингапур, която се фокусира върху тъмната нет мрежа и криптовалутите. Международната организация събра 19 страни да участват в срещата, която се фокусира върху заплахите за правоприлагането по отношение на прозрачността около цифровите валути, които могат да доведат до пране на пари. Въпреки това, дори добре известните крипто борси с голямо количество ежедневни потребители не са напълно защитени. А и скорошните хакерски атаки вече го доказаха…

Ще попитате има ли начин реализираната печалба чрез търговия с крипто активи да остане защитена? В отговор ви представям няколко фактора, които според мен би трябвало да се имат предвид при вземането на решение дали дадена крипто борса е сигурна и надеждна.

1. Процесът на верификация на крипто борсата трябва да бъде сложен
Доверената борса трябва да изисква минимум процедура за "познаване на клиента" (KYC) и Due Diligence за проверка на своите клиенти. Тези KYC и Due Diligence мерки включват проверка на самоличността на клиента, установяване на целта на бизнес отношенията и т.н. Приемането на тези мерки показва, че борсата разбира необходимостта да се съобразява с разпоредби като Мерките срещу изпирането на пари (AML) и Противодействието на финансирането на тероризма (CFT).

2. Използвайте истински децентрализирана борса
Повечето от така наречените децентрализирани борси всъщност се регулират от централизирани сървъри. Така че те са достъпни за всички хакери. Но ако достъпът до децентрализираната борса е възможен само след изтеглянето на специален „клиент“, чиято операция се поддържа от няколко възлови точки, тя е по-сигурна.

3. Използвайте „студен“ портфейл
Друго решение, ако искате да защитите печалбата си без да се доверявате на борсата, е да съхранявате монетите в собствен портфейл. За предпочитане е той да е студен (който може да се използва без интернет връзка). Студеният портфейл е програма за съхраняване на данни и извършване на транзакции, която инсталирате на компютъра си (най-известният такъв е Bitcoin Core). Ключът е да държите студения портфейл не на същия компютър, а на флаш устройство или външен твърд диск.

4. Доверете крипто активите си на банка
Когато Coincheck беше хакната, японците се довериха на банките, които предлагат да управляват крипто активи. Тъй като институционалните инвестиции в крипто активи нарастват все повече и повече със сигурност и други банки по света вероятно ще започнат да предлагат такива услуги.

5. Използване на крипто средства и услуги за токенизиране на активите
Друг начин да се реализира печалба от крипто активи по сигурен начин е да се използват услуги за токенизация (tokenization) на активи и търговски токени в рамките на тази услуга на вторичния пазар. И вече има няколко проекта, които правят това възможно.

В заключение ще обобщя, че за повечето крипто търговци основните фактори за избор на борса са комисионните и инструментите, търгувани с комисионни. Въпреки това, има доста повече критерии за намирането на най-добрата крипто борса, но рискът от провал не може да бъде отстранен на 100%. Разбира се, изглежда, че крипто пазарът се движи към по-прозрачна и сигурна посока, но може би ще мине известно време, преди да видим, че положителното развитие се материализира.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.