Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Как COVID-19 повлия на Bitcoin?

01-04-2020

Как COVID-19 повлия на Bitcoin?

Днес започваме нов месец и ново тримесечие. Ще успеят ли, обаче, пазарите да се възстановят след тежкия удар, нанесен от Коронавируса пред първото тримесечие?

 

Докато световните пазари на акции отбелязаха големи загуби през тримесечието, Bitcoin падна с едва 10.83%. Резкият спад с 24.9% през март всъщност обърна печалбите от началото на годината. Но след като достигна тримесечното си дъно, Bitcoin успя да напредне със 75% за две седмици в силно волатилен период. Това беше въпреки намесата на централните банки в мащаб, който досега никога не беше виждан в историята.

 

На нивата, на които се намира в момента, BTC/USD е само със 700 долара по-надолу от позицията си в началото на 2020 г. И с $ 3 800 под текущия годишен връх около 10 300. Ето защо Bitcoin сега изглежда все по-устойчив като инвестиционен актив спрямо традиционните пазари, които все още се борят със значителните загуби в резултат на COVID-19.

Статистически погледнато, второто тримесечие за дадена година обикновено е най-печелившото за притежателите на Bitcoin. От 2013 г. само веднъж Q2 е дало отрицателна възвръщаемост, със средни печалби общо 65%. И все пак основната криптовалута би трябвало да пробие над 10 000 долара, за да формира нов краткосрочен бичи тренд. Дотогава краткосрочният мечи тренд, формиран от юни 2019 г. остава непокътнат.

 

Как завършиха тримесечието останалите криптовалути?

Що се касае до останалата част от крипто пазара, основните алткойни последваха Bitcoin и повечето завършиха тримесечието на червено. Все пак имаше и криптовалути, които успяха да завършат на зелено. Въпреки видяната разпродажба за периода, Ethereum спечели 3.53% през първото тримесечие.

 

XRP на Ripple, обаче, спадна с общо 9.87%. EOS пък приключи тримесечието на загуба от 14.45%, а Lumen на Stellar завърши надолу с 9.36%. Litecoin преживя срив от 32.58% през силно мечешкият месец март. По този начин разпродажбата изтри печалбите от началото на годината и Litecoin приключи Q1 със спад от 4.72%.

Litecoin ще прогресира до по-голямо възстановяване само ако пробие над $ 40

LTC/USD се търгува леко нагоре вчера, като се покачи от $ 38.44 до $ 39.30. Ако погледнем часовата графика, Litecoin консолидира в голям триъгълник. В момента цената се опитва да се насочи към горната граница на триъгълника, тъй като обемите за покупки нарастват. Също възходяща индикация е, че цената се търгува над 100-дневната пълзяща средна на часова графика.

 

Ключовата зона на съпротива е психологическото ниво 40. Ако биковете по Litecoin успеят да я пробият, това би трябвало да потвърди по-нататъшната възходяща инерция към $ 43.45 и $ 45.

Бичото ценово действие се подкрепя и от RSI, след като се възстанови от прекупните си нива на дневна графика. А докато RSI се насочва към нивото 45, има вероятност съпротивата $ 50 да бъде трамплин за следващото рали към $ 60.

 

Междувременно най-близката подкрепа е на $ 37, последвана от 34.50, 28 и 26 долара.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръка или съвет за покупка или продажба на криптовалути на пазара на дигитални активи или други финансови инструменти. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути, договори за разлика с маржин или криптовалути носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.