Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Интересни факти за Биткойн

12-10-2017

1.Биткойн е създаден от японец с псевдоним Сатоши Накамото през 2008 година.Все още на света не е известна неговата истинска самоличност.Последната информация беше, че японеца всъщност се казва Дориан и живее в Калифорния, но бързо слуховете за това бяха опровергани.

2.Първата трансакция е осъществена на 21 януари 2009 година, когато Накамото превежда сумата от 100 Биткойна на Хол Фини, известен компютърен инженер.

3. Първия един милион Биткойни са били и най-вероятно все още са собственост на Накамото. Журналисти много пъти са се опитвали да издирят негови портфейли, за да го открият, но така и никой досега не е успял.

4. Всеки ден света произвеждат 3600 нови Биткойн. Процеса чрез който те се добиват се нарича “копаене” (mining).

5. Максималния брой Биткойн, който някога ще бъде произведен се равнява на 21 милиона.За сега, те се равняват на 16 милиона. Алгоритъма, по който се извличат, става по-сложен, като така добива става неравномерен. Въпреки това е изчислено, че последния Биткойн ще бъде “изкопан” през 2140.

6. През първите 5 години след създаването на Биткойн, цената му се е вдигнала от 0 до 1000 долара.

7.Физически еквиваленти на Биткойн. Касаскиус монетите са физически еквивалент на дигиталната валута. Всяка монета съдържа частица, която има цифрова стойност в Биткойн. Остров Алдърни в Обединеното Кралство също обяви планове да направи Биткойн физически. За сега обаче всичко е само “на хартия”.

8. Само 36 процента от всички Биткойн са използвани в трансакции. Останалите 64 процента така  досега не са използвани. Знаем това, защото всяка трансакция осъществена с Биткойн или друга криптовалута се записва в база данни наречена Блокчейн.

9. В днешно време кода на Биткойн съдържа 77 хиляди реда код. Програмния език, който е използван е C++. За сравнение в първата версия на Биткойн редовете код били само 14 хиляди.

10. Английски гражданин на име Джеймс Хауълс изхвърлил флашка съдържаща ключа за портфейла му, в който имал 7500 Биткойн. Съдейки по цената в монента, това са малко над 34 милиона долара. Има и случай на журналист, който погрешка постнал в социалните мрежи достъп до портфейла си. Както може да предположите, парите му веднага били откраднати.

11. Когато даренията на Уикилийкс по банков път бяха прекратени, сайтът веднага премина на дарения чрез Биткойн.

12. През 2009 година норвежец на име Кристофър си купил няколко Биткойн на цена 27 долара, като забравил за тях. След време той се сетил за тях. Представете си изненадата му, когато разбрал, че стойността им е достигнала почти милион долара.

13. Първото висше учебно заведение, което приема плащане чрез Биткойн е Кипърския университет. А пък първия банкомат работещ с Биткойн е инсталиран във Ванкувър, Канада.

14. Първата държава, която е забранила Биткойн е Тайланд. След това забраната е вдигната.

15. През септември 2013 година за да изпратите 0.01 Биткойн, е трябвало да платите 80.99 Биткойн комисионна за трансакцията.

16. Най-големия спад в цената на Биткойн отчитан някога се е случил през април 2013 когато за 24 часа, цената е спаднала с цели 80 процента.

17. През 2013 година цената на Биткойн за пръв път превишава цената на златото.

18.  Точно една година след пускането на проекта Биткойн, цената на една монета е била 4 цента.

19. Първият търговски успех на Биткойн може да се счита Bitcoin Silk Road.  Silk Road е сайт в който можете да намерите и закупите различни видове наркотици, оръжия и други незаконни стоки. Биткойн, поради анонимния си характер стана първото платежно средство в Silk Road.

20. В Silk Road са се използвали около 5 процента от съществуващите монети.

21. Когато ФБР арестува създателя на Silk Road, Рос Улбрихт, те са успяли да конфискуват едва 20 процента от състоянието му в Биткойн. Останалите 80 процента така и не биват открити. И въпреки, че силите на реда успяват да се доберат до едва 1/5, ФБР става притежател на най-големия криптовалутен портфейл в света.

22. 927 души притежават 50 процента от Биткойн.

23. Ламборджини са първата в света марка автомобили, която приема плащания с Биткойн. При самолетните производители честта се пада на Скайкрафт.

24. Повече от 200 милиона долара – това е сумата която бива използвана Биткойн трансакции всеки ден. Биткойн дори задмина  Уестърн Юниън по дневен оборот. А с капитализацията си от 80 милиарда долара, Биткойн успява да достигне стойност близка до годишния брутен вътрешен продукт на страна като Украйна или Словакия.

25. Освен Биткойн, съществуват  и други криптовалути, които са негови алтернативи и затова носят името Алткойни. В днешно време броят им подминава 1100.