Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Гореща ли ще бъде есента за криптовалутите?

11-09-2019

Гореща ли ще е есента за криптовалутите: в търсене на мечки може би?

Традиционно отпускарският месец август не бе никак спокоен на пазара на криптовалутите. Но крипто пазарът се представи сравнително добре през изминалия месец. Положителното ценово действие се случи, след като Bitcoin успя да предотврати потенциален спад под 9 000 долара, намирайки подкрепа над $ 9 300. Цялата пазарна капитализация на криптовалутите реагира положително, публикувайки впечатляваща корекция от стойности под $ 250 млрд. до максимуми над $ 278 млрд.

А с началото на септември видяхме и поредната луда седмица, през която Bitcoin скочи с 6,63%. За пореден път имахме коментари от централни банкери и борси. В момента Bitcoin поема лъвския дял от пазарната капитализация. Неговото господство на пазара непрекъснато нараства и достига нива над 70%. Основната дигитална монета сега се бори с много силна съпротива и в същото време психологическо ниво при 10 000 долара. След края на мечия пазар през август, Bitcoin направи доста голямо възстановяване за сравнително кратък период от време. Така че не е изненадващо, че сега виждаме процес на консолидация.

В същото време алткойните привличат по-двусмислена реакция. В този сектор има много повече т.нар. „тъжни мечки“. Този уикенд показа много неочакван скок в цените на Altcoins: в един момент те очевидно се покачваха, докато Bitcoin падаше. Затова искам днес да насоча вниманието ви именно към тях и какво трябва да имаме предвид с наближаването на есента.

Пред какви проблеми са изправени Altcoins?

Алкойните винаги са били по-волатилни. За кратък период от време новосъздадените активи създават огромни печалби, като поскъпванията от по 1000 или дори 10 000 пъти се случват в рамките на седмици или дори дни.

Но през 2019 г. алткойните сякаш загубиха своя блясък - и в повечето случаи дори могат да се считат за напълно неуспешни активи. Първата причина е, че обемите продължават да намаляват и с няколко изключения пазарът на Altcoins е в упадък. Доминирането на цените на алткойни се върна на нива от преди голямото рали през 2017 г., докато доминирането на пазарната капитализация на Bitcoin вече е над 70%. Това само още веднъж установява по-традиционно съотношение между BTC и алткойни.

За повечето алткойни комбинацията от делистване (отписване), както и намаления интерес доведоха до почти незначителни обеми на търговия. Само шепа монети получават притоци от пазарите на Tether и тези монети успяват да запазят част от печалбите за 2019 г.

Няма как да не обърнем внимание и на стриктните регулации. Години наред пазарът на криптовалутите беше свободен за всички. Това позволи създаването на монети и токени с изключително креативни икономически модели. Но регулаторите започнаха да забелязват и да следят за активи, които могат да се считат за нерегистрирани ценни книжа. Борсите бързо забелязаха влошаващия се климат и започнаха да съкращават избора си на алткойни. Загубата на интерес от корейските инвеститори също навреди на някои от монетите, които преди това се радваха на доста активна търговия с премия.

А да не забравяме и че всички погледи са насочени към цената на BTC, която все още е на кръстопът и тепърва ще преминава през драматично рали. Ако това се случи, някои Altcoins също могат да разпалят оптимизъм и да бъдат оценени на гърба на BTC. Но тъй като водещата монета все още се бори с нивото 10 000 долара, има достатъчно несигурност, която кара купувачите да са несклонни да се докоснат до алткойните.

Друг фактор, на който искам да обърна внимание е промяната в профила на крипто търговците. В миналото имаше периоди на хипер активност, които привличаха нови ентусиасти в крипто пространството. Но както показват статистическите данни на търсачките, широката общественост вече не е толкова заинтересована. Сега крипто пространството се състои най-вече от вътрешни лица и те са по-скептични към големите обещания.

 

В заключение мога само да кажа, че независимо от всички гореспоменати фактори, всеки ден на пазарът на криптовалутите изникват множество нови проекти. Ето защо считам, че есента за криптосите ще бъде доста „гореща“ и картината бързо може да се промени. Затова следете нашите последващи технически анализи, за да бъдете в час с най-новите развития на пазара на криптовалутите.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръка или съвет за покупка или продажба на криптовалути на пазара на дигитални активи или други финансови инструменти. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути, договори за разлика с маржин или криптовалути носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.