Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

ETH/USD трябва да се възстанови над $ 100, за да бъде смекчен низходящия натиск

12-12-2018

 

Bitcoin и по-широкият крипто пазар отново бяха на червено във вторник. Така низходящият старт на седмицата бе удължен, като за последните 24 часа Bitcoin се понижи с 1.38%, Ethereum спадна с над 2%. А единствената монета от топ 3 на криптовалутите, която се повиши или по-скоро остана без промяна бе XRP, с +0.03%.

Някои подозират, че това е така необходимата корекция, след реализирането на печалби през уикенда. В края на краищата, криптовалутите не успяват да ударят нови дъна до момента. Други подозират, че това е само подвеждащ отскок преди да видим по-нататъшни разпродажби.

Както вече споменах преди, една от теориите на пазара е, че крипто китовете, или големите момчета, правят дъмпинг на цифровите монети, за да причинят паника и разпродажби, само за да започнат да купуват и натрупват отново от по-ниски нива. Някои смятат, че този момент на купуване вече е започнал. Въпреки това, дори и китовете да не изчистват криптовалутите от портфолиото си, те явно и не ги купуват толкова усърдно към момента…

Засега биковете по Bitcoin правят всичко възможно, за да предотвратят пробива под нивото $ 3 000. Но с повишената волатилност и низходящите пристрастия, движението надолу изглежда по-вероятно, отколкото цената да се върне на нива над 4 000 долара. Само ясен пробив и убедително движение над това равнище ще даде положителен сигнал за биковете. В противен случай, е напълно възможно да видим други продажби до нива от 2 000 долара.

Подобна е ситуацията и с Ethereum. Третата по големина монета с пазарна капитализация от $ 9.4 млрд. е доминирана от мечи настроения, които завладяха глобалния крипто пазар. ETH/USD се търгува по-ниско днес около 88.67 долара, като търговците явно се опитват да разберат накъде да тръгнат от тук.

На фронта на регулациите, Комисията за търгуване на фючърси на стоки в САЩ се опитва да разбере по-добре механиката на дигиталните монети, различни от Bitcoin, и да разграничи възможностите, предизвикателствата и рисковете, породени от криптовалути като Ether. Затова CFTC търси обществена обратна връзка според изявлението, което направи във вторник.

Технически, на дневната графика ETH/USD се поддържа от ЕМА 20, локализирана в момента при $ 87.70. Ясен пробив под нея може да разшири низходящия натиск към вчерашното дъно 86.03. Но ключова подкрепа си остава дъното от петък, $ 82.35. А само убедителен пробив под психологическото равнище $ 80.00 ще разчисти пътя на мечките към $ 50.00.

От друга страна, нивото $ 100 остава важна съпротива пред биковеге. Освен, че е кръгло психологическо ниво, в зоната около него се намират върхът от 6ти декември при 104.50, както и SMA 100 на четиричасова графика около 103. Убедително движение над тази зона е необходимо, за да се създаде положителен импулс, като следващата цел на биковете се намира в района на 106.26 долара (средната линия на индикатора Bollinger Band).

 

И все пак имайте предвид, че индикаторът RSI остава плосък в препродажбена територия на дневна графика, което предполага че възстановяването все още не е на пътя ни.

 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.