Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Добрата, лошата или грозната година ще се окаже 2018 за криптовалутите

28-12-2017

 

Без съмнение 2017 бе годината на крипто манията. Bitcoin видя спиращи дъха печалби, а други дигитални валути, като Ripple и Litecoin, имаха дори по-добра възвращаемост от процентна гледна точка. Bitcoin се увеличи с 1200% за 2017 г., като започна годината на 999 долара; Ethereum се покачи от $ 8.17 на $ 624.3, с увеличение от 7541%, а Ripple се покачи от $ 0.00652 на $ 0.90, или ръст от 13.700%.
 

Самото притежаване на актив, обозначен като цифрова валута, би могло да доведе до хиляда процента добавена стойност за инвеститора, независимо от технологичния протокол на криптовалутата. През последните дни на 2017 г. обаче масираната вълна от разпродажби на дигиталните валути се задържа и все още е в ход.

Вярвам, че това показва, че позитивното настроение към Bitcoin и всичките му колеги отслабва. И това забавяне или умереност най-вероятно ще характеризира търговията през 2018 г. Ако вълната от разпродажби продължи и страхът превземе пазара, то ще видим грозната или лошата страна на тази търговия. Най-песимистично настроените биха казали, че 2018 г. дори може да доведе до пукане на т.нар от тях балон. 

Но от друга страна, виждаме важни субекти от "конвенционалната икономика" да се включат в крипто търговията. Само този месец CME и CBOE започнаха да издават Bitcoin фючърсни договори. А има и разговори на търговци на дребно, финансови организации и дори централни банки, които приемат различни технологии и официално подкрепят (или дори издават) различни основни криптовалути. Тъй като масовата адаптация става реалност, можем да очакваме успокояване на крипто бурята. И това да наклони везните следващата година да е добра за търговците на криптовалути.

Очаквам, че мисълта на крипто инвеститорите ще се измести от "това да купуват всичко, което е търсено и модерно" до нещо по-близко до технологичния познавач. При което сериозните инвеститори в дигиталните валути ще търсят вече най-обещаващите и новаторски дигитални технологии. Вследствие на тази промяна, по-малките инвеститори вероятно ще се опитат също така да получат съответното и подходящо разбиране за разликите между различните алтернативни валутни технологии.

Според мен един изключителен, наличен в момента актив, за който смятам, че ще привлече повече внимание през 2018 г., е IOTA. Възможно е тази валута да е на път да стане "следващият Bitcoin", но с по-голяма стабилност и по-малка волатилност. През 2017 г. IOTA спечели "едва" 450%, но успя да поддържа относително стабилен темп на растеж със сдържани върхове и премерени дъна. Понастоящем шестата най-популярна криптовалута IOTA може да влезе в топ 5 до края на 2018 г.

Друг фактор, накланящ везните към добрите перспективи за 2018 е, че крито потребителите се изправиха пред промените в данъчните закони. Нов данъчен закон разглежда следната дилема: преди някои видове активи можеха да бъдат търгувани, без да се облагат с данъци върху капиталовите печалби. Такъв беше случаят и на борсите на дигитални валути. Мнозина смятаха, че криптовалутите отговарят на този законопроект.

Например, търговец на Bitcoin може да размени валутата за Bitcoin Cash или обратното. Всяка криптовалута може да бъде търгувана за друга без да се облага с данък върху печалбите, защото те са от подобен тип.

Новият данъчен закон спира това, а тази логика вече няма да се прилага. Сега тези сделки се считат за облагаеми събития. Тази промяна влиза в сила на 1 януари 2018 г.

Въпреки че този нов данъчен закон може да бъде считан „бомбардировач“ от крипто търговците, няма вероятност той да възпре интереса на хората към търговията с криптовалути.

 

В крайна сметка аз мисля, че макар да виждаме в момента забавяне на ралито (което може да продължи и в началото на 2018), като цяло то ще продължи и през 2018 г. с всичките очаквани промени. Все по-големите играчи като хедж фондове би трябвало да влязат в играта, би трябвало да видим следващите ходове на правителствата и централните банки за легализирането на тези пазари. А в крайна сметка това е нормален финансов пазар, който преминава през различните цикли и е съвсем нормално да видим някаква корекция след цяла година ръст. А какво са 40% корекция в сравнение с 1200% ръст нали...

 

 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.