Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Bitcoin вече се търгува близо $ 20 000

18-12-2017

 

Пазарите са хлъзгави напоследък, а Bitcoin и криптовалутите са в челните редици на финансовите новини и във фокуса на инвеститорите. Докато Bitcoin поскъпва постоянно, американският долар и британската лира очакват насоки от централните банки и политическото разяснение.

Как ще бъде запомнена 2017 г.? Със замайващият низ от рекордни пробиви на американските капиталови пазари, осигуряващи най-добрите печалби за четири години? С най-ниската безработица от десетилетия? Първото парично затягане за едно десетилетие? С най-широкото обновяване на данъка през десетилетия? Или пък 2017 ще бъде запомнена като годината, в която криптовалутите придобиха легитимност като глобален финансов актив? Вярвам, че е от всичко по малко.

Стартирането на фючърсите на CBOE миналия уикенд бе един от най-важните моменти за криптопазара. А днес се очаква и пускането на фючърси по Bitcoin на CME.

Това е може би първата стъпка по отношение на развитието на пазара в правилната посока. Ако погледнем Dow Jones, който спечели 24% на годишна база досега, на фона на цялата реклама около Доналд Тръмп, политиките за растеж и американската икономика, печалбите му бледнеят доста в сравнение с 15 000% ръст на Bitcoin за годината към днешна дата.

В някакъв момент, приемайки, че балонът няма да се пръсне, инвеститорите вероятно ще започнат да търгуват криптовалутите, поемайки значително по-малък риск, като същевременно ще могат да постигат значително по-висока възвращаемост.

Започвам да очаквам, че ETFs и хедж фондовете ще започнат, веднъж щом Bitcoin фючърсите бъдат пуснати на CME тази седмица. А след като големите играчи (умните пари) влязат, очаквам по-малките играчи да ги последват.

Доста хора или компании като "Абърдийн Асет Мениджмънт" назовават Bitcoin като балон, но в някакъв момент те ще трябва да зачетат Bitcoin и криптовалутите за клас активи или да се изправят пред риска от изоставане.

Що се отнася до това какво да очакваме до края на годината, все още не сме свидетели на спад в обемите на по-традиционните пазари. А Bitcoin и останалите дигитални валути разшириха базата на инвеститорите на пазарите, вместо да пренасочват трейдърите само от капиталовите и валутните пазари.

Размерът на инвеститорите се увеличи, но ако цените продължат да се увеличават, дори най-скептичният инвеститор ще трябва да преосмисли и да се премести от по-традиционните пазари към криптовалутите.

От друга страна, основният риск за Bitcoin идва от външни фактори като регулаторна интервенция и нарушения на сигурността, които биха могли да увредят доверието на целия протокол и ефективната му полезност като начин за плащане/съхранение на стойност. Но като теглим чертата до момента 2017 може би е била най-добрата година, която Bitcoin някога щеше да види. А тя все още не е приключила и не е изключено да видим тест и пробив над 20 000 долара.

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.