Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Bitcoin си възвърна възходящата инерция, но ще може ли да я задържи?

18-07-2018

 

Ралито на Bitcoin в началото на седмицата доведе до формирането на краткосрочен възходящ тренд, като инерцията продължи и в ранните часове днес. Най-голямата цифрова валута по пазарна стойност закри с по-висок връх четвърта поредна сесия на дневна графика вчера. А по- рано тази сутрин монетата удари връх на $ 7 547,3, реализирайки ръст от близо 12% за последните 24 часа. Пазарната стойност на Bitcoin достигна $ 127 млрд., а среднодневните обеми на търговия - $ 6 млрд.

Грандиозното възстановяване не само на Bitcoin, но и като цяло на крипто пазара бе създадено от комбинация от фактори, които показват силен институционален интерес към този клас активи. Големи хедж фондове, борси и технологични гиганти обявиха своето участие в криптовалути и започнаха да проучват ползите от новите технологии.  

IBM, например, е влязла в партньорска сделка със стартиращата финтех фирма Stronghold, за да се включи в криптовалута, свързана с американския долар. Техническият гигант се интересува от така наречената stablecoin, обвързана със съществуваща валута, подкрепена от правителството, за да смекчи волатилността. Като пояснение, stablecoin е актив, който има характеристики за стабилност на цените, които го правят подходящ за краткосрочна и средносрочна употреба като разчетна единица и за съхранение на стойност. Американският долар е най-добрият пример за stablecoin в света на хартиените пари.
 
Измина доста време докато видим тази положителна инерция на крипто пазара. Според мен неспособността на Bitcoin да пробие над 7 000 долара и да се освободи от мечките до голяма степен приписвам на регулаторната несигурност. А планираните общи правила и разпоредби на Г- 20 за крипто пазара носеха несигурност за бъдещето му.
 
Но новините бяха сравнително позитивни тази седмица, като Financial Stability Board на Г-20 подаде правилата и регламентите за пазара на криптовалути.
 
Докладите показват, че не е имало нищо фрапиращо в първоначалното предложение. А крипто борсите вече въведоха политиките KYC и процедурите за борба с прането на пари, както и други докладващи мерки.
 
Подкрепа за възходящия тренд дойде и от становището на FSB, че "крипто-активите не представляват съществен риск за световната финансова стабилност", като същевременно признава, че е налице "необходимост от бдително наблюдение в светлината на скоростта на развитие на пазара".
 
Чисто технически за деня напред, убедително движение на Bitcoin над 7 500 долара ще подкрепи възходящата инерция към 7 600 щ.д. Ясен пробив над тази съпротива ще предизвика по- нататъшна инерция на биковете за тестване на психологическото ниво $ 8 000 за пръв път от 23 май насам.

От друга страна, връщане обратно под 7 500 щ.д. би могло да изпробва апетита на мечките за тестване на дъното от тази сутрин при $ 7 313.7. В посока надолу, ключово ниво на подкрепа естествено остава 7 000 долара, последвано от 6 800. Но за да видим такова низходящо движение би трябвало да станем свидетели на негативни новини, която да ударят пазара и да променят отново пазарните настроения.    

 

 

  Автор: Силвия Велчева           

 *Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.