Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Bitcoin поскъпва преди разполовяването. Ще се задържи ли инерцията и след това?

07-05-2020

Биковете по BTC/USD запазиха контрол за втори пореден ден, тъй като цената се движи във възходящ ценови канал. Само 5 дни преди разполовяването на Bitcoin, биковете превзеха ключовата съпротива при $ 9 140 - $ 9 200 и сега се насочват към новата си цел от $ 9 500.

 

Напоследък, обаче, разполовяването на Bitcoin (BTC) завладя въображението на крипто индустрията и прогнози определено не липсват. Те варират от низходяща спирала на цената, която ще унищожи мрежата на Bitcoin, до параболично поскъпване на основната дигитална монета. Как ще се отрази това събитие на ценовото действие?

Ето няколко възможни сценария за разполовяването и цената на Bitcoin:

1. От негативна гледна точка, някои анализатори считат, че трейдърите, които са „купили слуха“, ще „продадат новината“. Този сценарий е възможен, но е трудно да се оцени, тъй като трейдърите обикновено не споделят стратегиите си. Според мен, този сценарий не би трябвало да има силно влияние върху цената.

 

2. Също негативен би бил и сценарият, в който миньорите ще предизвикат натиск за продажби, повличайки цената надолу. Но този случай е отново е с ниска вероятност. Тъй като разполовяването на Bitcoin означава, че миньорите ще получават половината Bitcoins за една и съща работа, това удвоява незабравимите разходи за създаването на първата криптовалута.

 

Разходите на миньорите са ефективно фиксирани, така че за да поддържат същите маржове на печалба, те би трябвало да бъдат стимулират да удвоят цената, на която продават своите Bitcoins. Очаквам, че този шок на предлагане ще повиши цената значително.

 

3. И оттук преминаваме към най-позитивния сценарий. При него съотношението на запасите срещу новите потоци след разполовяването ще предизвика възходящ ценови натиск. Този сценарий залага на логиката, че комбинацията от Черния четвъртък (12 март) и предстоящото разполовяване на наградата за блок ще изтласка слабите и неефективни миньори. Останалите миньори ще имат по-ниски разходи и ще бъдат принудени да продават по-малко от новосъздадените блокове, за да ги покрият. Тази динамика, в комбинация с макроикономическите попътни ветрове, предоставени от правителствата по света, и нарастващите притоци в пасивни инвестиционни продукти като Bitcoin (които виждаме в момента), може да предизвикат перфектно рали за цената в средносрочна и дългосрочна перспектива.

Естествено, има вариант и разполовяването вече да е отчетено в цената и да няма никакво влияние върху пазара. Но за да разберем кой сценарий ще бъде отигран, не е нужно да чакаме твърде дълго. Остава по-малко от седмица до големия ден.

Технически анализ на BTC/USD

Въпреки че събитието бързо наближава и инвеститорите на дребно се чувстват все по-бичи, трябва да напомня, че след като се срина до $ 3750 на 13 март, цената на BTC се повиши с над 145%. Така текущата картина на дневна графика започва да изглежда свръхкупна.

 

Освен това, гледайки по-дългосрочно на седмичната графика, ще забележим, че $ 9 500 се е доказало като ключово ниво на съпротива и подкрепа. Очаква се преодоляването на това ниво да бъде предизвикателство, но предвид близостта на Bitcoin до цената, силен скок в обема може да го извади от играта. В краткосрочен план търговците трябва да следят обема на търговията и за пробив над дневния връх $ 9.375.

 

В допълнение, SMA 20 премина над SMA 200, за да очертае бичо пресичане. MACD показва нарастване на възходящата инерция. Но индикаторът RSI вече се намира в зоната на свръх покупки при 79.50, което означава, че краткосрочна мечешка корекция може да е зад ъгъла.

 

В посока надолу очаквам нивата $ 9 198 и $ 8 535 да осигурят силна подкрепа.
 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръка или съвет за покупка или продажба на криптовалути на пазара на дигитални активи или други финансови инструменти. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути, договори за разлика с маржин или криптовалути носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.