Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Bitcoin не може да бъде спрян, крипто пазарът обзет от ентусиазъм

15-05-2019

Bitcoin продължи да печели във вторник

Bitcoin остана силен във вторник, увеличавайки с над 60% пазарната си капитализация за последния месец. По-специално, пазарният дял на Bitcoin скочи до най-високото си ниво от септември 2017 г. Но по-рано днес крипто пазарът се успокои след силния ръст през предходните дни. Bitcoin и по-голямата част от топ Altcoins консолидират печалбите в новооткрити рейнджове.

Общата капитализация на всички цифрови активи в обращение достигна 243 млрд. долара спрямо 232 млрд. вчера. А средният дневен обем на търговията достигна 107 млрд. долара.

Интересът към Bitcoin е във възход

Въпросът, обаче, е какво стои зад това скорошно рали и дали то е устойчиво? Нека разгледаме набързо последните възможни двигатели.

Ралито през 2019 г. за BTC е доста различно от покачването на цените през декември 2017 г. През изминалата година множество борси стартираха и продължиха да увеличават своята активност и търговски обеми. Стимулът от увеличаване на търговските обеми, възможностите за арбитраж и по-високата ликвидност създават условия, за да направят BTC пазара по-предсказуем.

Освен това, една екосистема от stablecoins*, с Tether (USDT) като неин водач, улесни международната търговия. В допълнение Bakkt (Bitcoin борса с пълно обслужване, портфейл, платформа за търговия и клирингова къща) обяви, че BTC фючърси ще бъдат пуснати в тестов режим през юли.

Има някои спекулации, че ескалиращият търговски спор между Китай и САЩ играе роля в привличането на инвеститорите към BTC. Избягването на риска поради този глобален насрещен вятър може да е довело до добавяне на инерция към Bitcoin.

В миналото институционалните инвеститори стояха настрани от криптовалутите поради няколко проблема, включително попечителство, застраховки и регулации. Въпреки това, последните развития на големи имена като Coinbase, Fidelity, Intercontinental Exchange (Bakkt) и TD Ameritrade изглеждат много положителни и крипто пространството определено е по-подготвено да посрещне институционалните инвестиции в сравнение с 2017 г.

Също така FOMO (страхът от пропуснати възможности) се завърна на пазара и инвеститорите на дребно станаха истинската движеща сила зад тази динамика. Сегашният скок в цените на Bitcoin също следва модела на нарастващо господство, докато алткойните временно губят своята привлекателност.

Bitcoin консолидира последните печалби. Какво следва оттук?

Цената на Bitcoin спрямо долара се търгуваше на 10-месечен връх, достигайки 8 324 долара вчера. На дневна графика ясно се вижда как превишаването на значими нива като $ 7 000 и $ 8 000 предизвика прибиране на печалбите, но то доста бързо приключи с последваща нова вълна от покупки. В момента на писането ми основната дигитална валута се движи в района на $ 8 000.

BTC/USD се търгува комфортно над пълзящите средни SMA 200, SMA 50 и SMA 20 на дневна графика. Така че докато това не се промени, биковете държат контрола. Следващата им краткосрочна цел по Bitcoin би трябвало да е $ 8 500, като пробив над $ 8 200 ще осигури допълнителна подкрепа за по-широкия пазар.

Имайте предвид, обаче, че дори и Bitcoin да се насочи към $ 10 000, ще има корекции по пътя. Затова и не е изненадващо, че цената отстъпи малко до $ 8 000 и може да видим известна консолидация около това ниво.

 

В посока надолу, зоната около $ 6 000 преди беше доста силна съпротива. Въпреки това, BTC окончателно я проби и то от раз в началото на май. Затова си мисля, че е безопасно да се предположи, че корекцията ще запази Bitcoin над $ 6 000 за сега. В допълнение SMA 20 е локализирана около $ 6 140 на дневна графика.

 

 

* Stablecoins са криптовалути, предназначени да минимизират волатилността на цената на стабилната монета, в сравнение с някой "стабилен" актив или кошница от активи.

 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръка или съвет за покупка или продажба на криптовалути на пазара на дигитални активи или други финансови инструменти. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути, договори за разлика с маржин или криптовалути носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.