Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Bitcoin: корекция или низходящ тренд?

18-01-2018

 

Волатилността продължи на криптопазарите най-вече като комбинация от търговци, които прибират печалбите си, страха от регулация и репресиите в някои от най-големите борси в света. А паническите разпродажби само доведоха до катастрофа в цените на криптовалутите и Bitcoin не беше изключение.

Цената проби 10 000 долара в период на маниакални продажби. Споменах регионите от $ 11 000 и $ 8 000 като две точки на подкрепа в моята прогноза и видяхме забавяне на падането, обръщане и отскок на цената от 9200 долара. В момента докато пиша анализа си царят на дигиталните валути се търгува отново около 11 000 щатски долара.

Мисля, че пазарът все още не се е успокоил от разпродажбите и следователно е вероятно да видим, че волатилността ще продължи и в краткосрочен план.

Докато много от криптовалутите днес успяват да се стабилизират след бурната търговия, доста от тях остават под най-високите си нива, защото еуфорията привидно избледнява. Надвисналите облаци по отношение на потенциалните регулации за криптовалутите продължават да оказван влияние върху настроенията.

Също така трябва да се отбележи, че вчера беше денят на изтичане на първия фючърсен контакт за Bitcoin и може би това също оказа влияние на търговията. Големите инвеститори започнаха да играят своята игра на пазарите.

Всичко това показва само колко неуправляем и волатилен е този актив. Въпросът сега е дали царят на цифровите валути е бил свален или просто е направил стратегическо отстъпление, за да се завърне с повече сила за контраатака.

Споменах вече няколко пъти, че е нормално да видим корекция и на тези пазари. Сега след като Bitcoin загуби половината от стойността си, време ли е да се върне отново?

Не мисля така. Да, 50% е солидна корекция и след опит да падне под ключовото ниво от $10 000, имаше достатъчно купувачи при спада, които да го затворят над тази цена. След като падна под 50-дневната ЕМА (лилава) във вторник и проби под 100-дневната (розова), цената успя да затвори снощи над ЕМА 100.

Помнете, че търгувайки на финансовите пазари (без значение форекс, акции или криптовалути) винаги трябва да следите внимателно за най-големият сигнал от всички, които мигат в червено. Дъното от сряда при $9 168 е по-ниско от дъното на 22 декември при 9421.20 долара. По този начин цената изпълни условието от поне два по-ниски 2 върха и 2 по-ниски дъна в същата посока, за да имаме тренд. С други думи, корекцията може би се превърна в първия низходящ тренд на Bitcoin от създаването му.

Съгласно принципите на техническия анализ, в низходящ тренд ралитата се смятат за нищо повече от корекции, а спадовете се приемат като истинските, надеждни ценови движения в рамките на тренда. В такава среда предпазливите търговци пускат къси позиции при покачване на цената (скъсяват ралито), а само агресивните купуват по спадовете, знаейки рисковете.
 

Как да сме сигурни, че трендът е обърнат в низходящ и че трябва да скъсяваме? Имаме пробив под сформиран триъгълник на дневна графика, което говори за силна низходяща инерция в краткосрочен план. Ето една стратегия за търговия с къси позиции:

    - Консервативните търговци би трябвало да изчакат закриване на свещта на стойност по-ниска от тялото на предходната свещ.
    - По-агресивните трейдъри могат да изчакат корекцията до долната линия на триъгълника, но не непременно за потвърждение на нейната цялост т.е. цената не трябва да я пробие нагоре, а при неуспешния й тест да се отворят къси позиции.

 

Аз мисля, че докато цената се задържа под 12 000, мечките би трябвало да тестват $ 8 000 и евентуално 5 000 долара.
 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.