Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

Bitcoin консолидира загубите след Коледната разпродажба

27-12-2018

 

За крипто пазарът Коледа не беше чак толкова весела, колкото някои очакваха. Всички основни дигитални монети се отдръпнаха от върховете, достигнати на 24 декември. Въпреки впечатляващото рали от миналата седмица, мечките възобновиха инерцията си. А Bitcoin все още не успява да пробие над заветното ниво $ 5 000, за да подкрепи промяна в настроенията с налижаването на Нова година.

Към момента на писането ми, Bitcoin е надолу с 0.20% за последните 24 ч. и се търгува в района на $ 3 718,70. Както казах, мечките възобновяват силата си, като доминирането на Bitcoin достигна 51.8%, а общата пазарна капитализация се понижи до $ 127.99 млрд. Спадът може е предизвикан от прибирането на печалби от краткосрочните спекулативни дълги позиции и да е бил засилени от условията на тънък пазар.

Сега предполагам, че мечките ще търсят натиск към 3 700 долара. Ясен пробив под това ниво можи да разчисти пътя на продавачите към следващата им цел – психологическото равнище $ 3 000. Някои анализатори считат, че цената ще удари дъно именно там преди да имаме възходящо обръщане на пазара. Но това много ще зависи от новините през следващите 5-7 дни, като всякакви измамни действия или хакерски атаки вероятно ще ударят Bitcoin и по-широкия пазар.

Технически, цената на най-големия дигитален актив се върна вътре в Bollinger Bands (на дневна графика) след краткотрайното плъзгане над горната линия. Ето защо мисля, че би трябвало да видим по-нататъшен натиск надолу в близка перспектива поне за тестването на средната линия под 3 700/600. В посока нагоре, най-близката критична съпротива е 4 000 долара, последвана от така важното ниво 5 000.

И като извод бих казала, че 2018 ще бъде годината, която ще остане в паметта на всички търговци, които бяха изгонени от крипто пазара. През годината, която трябваше да бъде свързана с институционализиране на инвестициите в Bitcoin, 9 предложения за стартирането на ETF бяха отхвърлени. След пускането на фючърсите по Bitcoin на пазара, организирано от CME или CBOE, изглеждаше, че ETFs са следващата логична стъпка. За съжаление, това не стана, защото регулаторите считат, че предложенията не предлагат достатъчни гаранции срещу измамна манипулация на пазарите.
 

Какво ще ни донесе 2019 г.?

След повече от десет месеца непрекъснато падане през 2018, следващите дванадесет месеца ще бъдат решаващи за дългосрочното бъдеще на Bitcoin.
 

Не е ясно дали през 2019 г. SEC ще издаде разрешение за пускането на Bitcoin ETFs. Но много страни имат напредничави проекти за регулиране на крипто борсите, ICOs, данъчно облагане и криптовалути.  А всяка стъпка в тази посока определено ще бъде положителна за Bitcoin.

Другата повратна точка ще бъде сигурността. Тя ще трябва да се подобри през 2019 г., тъй като устойчивия растеж на пазара на криптовалутите няма да бъде възможен, докато съществува риск инвестициите на хората да изчезнат за една нощ.
 

Ръководителите на борсите разбраха правилно необходимостта от гарантиране на инвестициите на своите клиенти. Би трябвало да бъдат въведени нови мерки за сигурност, а в случай на кражба неписаното правило е да се възстанови откраднатото в клиентските сметки.

Ако мечките запазят контрола си, първата средносрочна цел ще бъде връщане на цената под 3 000. Загубата на тази област ще изпрати много негативно послание към пазара, а регионът от $ 2 000 ще бъде следващата цел на продавачите. Под това равнище следващата подкрепа би била $ 1 500.

 

В посока нагоре, при ясен пробив над 5 000 биковете ще се устремят към 8 400 (двойния връх от края на юли 2018). Следващото средносрочно ниво е психологическото $ 10 000. А пробив над 11 700/800 би трябвало да изпрати купувачите към върха от януари 2018 при $ 17 170.

 

Честита Новата 2019 Година!!!

 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръка или съвет за покупка или продажба на криптовалути на пазара на дигитални активи или други финансови инструменти. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути, договори за разлика с маржин или криптовалути носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.