Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

BTC/USD проби $ 5 000 за първи път от ноември 2018 г.

03-04-2019

 

Второто тримесечие започна и биковете по криптовалутите изведнъж усетиха прилив на енергия и „заработиха“. Крипто пазарът сякаш се събуди от продължителен зимен сън и се задейства, тъй като всички топ 20 дигитални активи, включително Bitcoin (BTC), скочиха рязко нагоре през последните 24 ч.

 

Общата капитализация на всички цифрови активи в обръщение скочи до $ 173 млрд. от малко над $ 147 млрд. по това време във вторник. Среднодневният обем на търговията се изстреля от $ 33 млрд. до $ 83 млрд.

Bitcoin (BTC) нарасна с 27% вчера. Тази сутрин основната дигитална монета скочи до интрадей връх в близост до 5 030 долара, но впоследствие отстъпи леко назад. Ethereum (ETH) се установи над $ 175.00 с над 18% печалба на дневна база. XRP на Ripple се покачи до $ 0.3703, преди да се оттегли до $ 0.3520 в момента на писането ми. Третият по големина цифров актив нараства с 16% на дневна база. Другите Altcoins демонстрираха подобен ръст между 5% до 13%.

Какво се крие зад мистериозното рали?

На фронта на новините, единствената позитивна новина бе, че платежният гигант Paypal е инвестирал в старт-ъп в блокчейн сектора. За гиганта на платежните услуги това бе първата инвестиция в блокчейн пространството.

Що се отнася до регулаторите, там все още всичко е негативно. Стана известно, че SEC отложи с 90 дни разглеждането на заявленията за пускането на Bitcoin-ETF от VanEck и Bitwise. Но тъй като това не е нещо ново, трейдърите не обърнаха особено внимание.

Трябва да се отбележи, че участниците на пазара игнорираха не само регулаторите, но и хакерските атаки срещу крипто борсите. Нова жертва на кражба бе DragonEx.

Според някои анализатори вчерашното рали бе естествена реакция на крипто пазара, след като в продължение на няколко месеца се търгуваше в тесни рейнджове. Но всъщност истинската причина бе, че Ройтерс съобщи за един загадъчен ордер от 20 000 BTC (~100 млн. долара) от анонимно лице, което може да е повишило активността на пазара. Поръчката от 20 000 BTC беше разпределена в Coinbase, Kraken и Bitstamp в Люксембург.

Така че за мен настоящата динамика е подобна на тази от 30 март, когато Bitcoin показа рязък ръст. Необходимо е да бъдете предпазливи по отношение на растежа, основаващ се по-скоро на задействането на голям брой поръчки за покупка, а не на някакви фундаментални или новинарски фактори.

Какво следва за BTC? Нека корекцията започне?

Bitcoin (BTC) се търгуваше в района на $ 4 920 по време на писането ми. Въпреки че монетата все още е с 5% по-високо от вчера, пазарът изглежда сега навлиза във фаза на корекция, тъй като много криптовалути регистрираха тази сутрин интрадей загуби, връщайки се от прекупната територия.

В посока нагоре, цената ще трябва да възстанови над $ 5 000 колкото е възможно по-скоро, за да продължат биковете да доминират. Следващата цел за тях ще бъде зоната около $ 5 300 /20. Там се намира и 200-дневната пълзяща средна, която може да се окаже съществена пречка за растежа на BTC. На финансовите пазари тази линия се счита за важно ниво, тъй като често обозначава лимитиране на тренда за растеж. Миналата година тази пълзяща средна се доказа като надежден индикатор. Спадът през май 2018 г. отбеляза началото на дълго понижение през следващите 1,5 месеца.

Ако цената не успее да пробие над 200-дневната SMA, Bitcoin може да навлезе във фаза на консолидация с низходящи сигнали. Технически погледнато, BTC/USD достигна горната граница на 4-часовия Bollinger Band индикатор. А това може да усили разпродажбите за момента към средната Bollinger Band линия в района на $ 4 370.

 

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръка или съвет за покупка или продажба на криптовалути на пазара на дигитални активи или други финансови инструменти. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути, договори за разлика с маржин или криптовалути носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.