Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

5 причини за спада на BTC, ETH, BCH

22-12-2017

 

С наближаването на празниците може би повечето от вас знаят какво представлява Santa Claus Rally. Т.нар. Рали на Дядо Коледа е периодът между Коледа и Нова Година, когато на историческа база обикновено цените на капиталовите пазари поскъпват.

 

Криптовалутите, обаче, не се наслаждават на каквото и да било рали. Bitcoin, Ethereum и Bitcoin cash се сринаха доста значително вчера. Това не е малко понижение и не се ограничава до определена монета, а изглежда като ли е по-широка разпродажба на целия криптопазар.

Ето и последните търговски котировки на най-търгуваните криптовалути:
 

  • BTC/USD намаля с над 25% до $ 12 666 и вече е на около 30% отстъпление от заветното психологическо ниво $ 20 000.
  • ETH/USD беше доста над нивото $ 800, но в момента се търгува под $ 600, което си е понижение с почти 27% за деня. Ethereum като блокчейн технология със сигурност има какво повече да предложи в сравнение с Bitcoin, но днес предлага само по-големи загуби.
  • BCH/USD, или Bitcoin Cash, е с 35% надолу до $ 2 177. Дигиталната валута, която съществува едва от август, се радваше на голям скок по-рано през седмицата, тъй като беше включена в ключова борса.

 

Защо се сриват криптовалутите? Ето 5 логични причини, според мен:
 

  1. Coinbase бе надолу: По време на азиатската търговска сесия ключовата борса, Coinbase, спря да купува и продава биткойни и други криптовалути. Това не е първият път, когато борсата има прекъсване. Докато проблемът оттогава бе разрешен, сега той показва, че търговията е уязвима, а това от своя страна оказва влияние и върху цените.
  2. Китайски репресии: Новият доклад в медиите в Хонг Конг обсъжда китайското затягане на режима и как то повишава търсенето на извънборсово (over-the-counter) търгуване. И все пак това може да не трае твърде дълго.
  3. Възможността за скъсяване: Пускането на Bitcoin фючърси на CME Group в понеделник. Макар отиването в къси позиции чрез опции да може да работи като добър хеджинг и да позволя по-нататъшно закупуване на дигиталните валути, то също така работи като скъсяване само по себе си, оказвайки натиск върху цената.
  4. Основателите разпродават: Емил Олденбург (основателят на BTC) разпродаде всичките си биткойни и премина към Bitcoin Cash. Основателят на Litecoin, Чарли Лий също продаде всичките си активи в LTC и дари парите.
  5. Goldman Sachs скача: Взеха решение да изградят трейдинг декс за криптовалути. Той може да бъде пуснат в действие през юни. Остават, обаче, много отворени въпроси как ще го управляват. На теория това би трябвало да добави още едно намерение/идея за нормализация. Но, за пореден път, като го превърне в основен поток, също така ни позволява да бъдем и къси.

 

Какво следва? Вече бяхме свидетели през годината на доста сривове в криптовалутите, които бяха последвани от ралита (поскъпване). Дали това сега е друг случай?

Предимството на дигиталните монети е, че те също могат да се търгуват през уикенда, а също и по време на Коледните празници, когато традиционните финансови пазари почиват. Дали Дядо коледа в крайна сметка ще благослови Bitcoin? Или може би Bitcoin Cash?

 

Моят отговор е, че винаги в края на годината е възможно да видим екстремни движения по някои финансови инструменти. Аз нямам кристално кълбо, за да кажа със 100% сигурност какво ще се случи на пазарите, но съветът, който мога да ви дам е да забравите за миг търговията и да се отдадете на любимите си хора. Пожелавам Ви прекрасни и вълшебни Коледни празници, изпълнени с много щастие и усмивки!!!

 

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.