Начало Сигнали Крипто сигнали Седмичен Форекс анализ Инвестиции в Акции Борси За нас Партньори Общи условия Политика за поверителност Видео Блог Контакт Регистрация Вход

3 сценария на решението за Direxion Bitcoin ETF

19-09-2018

 

Фокусът на крипто пазара сега се обръща към следващия краен срок за одобряване на Bitcoin борсово търгуван фонд (ETF). Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) определи 21 септември като нов краен срок за одобряване или неодобрение на Direxion Bitcoin ETF.

Защо, обаче, борсово търгуваните фондове са толкова значими за крипто пазара? По принцип ETFs отварят вратите за обикновените търговци, инвеститори и спекуланти, за да се потопят в света на дигиталните валути. Инвестирайки в ETF мениджърите на този ETF ще трябва да купят базовия актив, т.е. Bitcoin. А заявката за Direxion Bitcoin ETF е високопрофилна и е зададена да раздвижи всички криптовалути.

Ето три сценария за решението и последващите реакции на пазара според мен:

 

1) Одобрение

Първият пробив на „стъкления таван“ за Crypto ETF ще бъде чудесна новина за криптовалутите и цените им би трябвало да се повишат. Bitcoin ще бъде основният бенефициент, тъй като ETF-а е пряко свързан с него, а не с другите активи. Bitcoin от известно време се радва на възходящ импулс срещу Altcoins и това би могло само да засили тренда.

Ethereum, Ripple и други също ще се вдигнат. Парите, които се вливат в Bitcoin, биха могли да облагодетелстват и други цифрови валути. Някои от средствата, които влизат в Bitcoin, ще изкарат старите пари, а те на свой ред може би ще търсят следващите възможности за растеж. Също така, ще започнат да се появяват и спекулации за следващия крипто ETF. Ако Bitcoin може да получи ETF, кой ще бъде следващият тогава?

 

2) Забавяне

Забавянето нарани многократно криптовалутите в близкото минало. Мисля, че и този пък реакцията няма да е различна, но спадът може да бъде леко приглушен, тъй като това искане за ETF вече претърпя едно забавяне от 24 юли. Отлагането на това решение може да дойде заедно и с решението за VanEck на 30 септември. Трудно е да видим SEC да забави едното решение и да не направи същото и за другото.

Колкото по-близо е новата дата, толкова по-слаб ще бъде и спадът на криптовалутите. Закъснение до октомври може леко да натежи на Bitcoin, докато забавяне до декември ще бъде доста по-болезнено. Реакциите на ETH/USD и XRP/USD вероятно ще бъдат подобни на тази в BTC/USD.

 

3) Отхвърляне

Неодобренията също са били често срещани в миналото и са водели до по-ниски цени. Спадът може да бъде особено болезнен, тъй като Direxion е високопоставен ETF и вече видяхме как напрежението се повиши, след като решението бе забавено през юли. В допълнение очакванията за решението на 30 септември е вероятно да се понижат. Но може би надеждите за различен резултат девет дни по-късно евентуално ще смекчат срива.

Най-вероятно Bitcoin ще пострада повече от другите криптовалути, тъй като ръста отчасти се крепеше и на очакванията за одобрението на този ETF. Докато Ethereum и Ripple вероятно ще се понижат, те може би ще спечелят срещу Bitcoin.

 

Автор: Силвия Велчева

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Минали резултати не са гаранция за бъдещи успехи.